Heltoftens speltboller/-brød

Ingredienser

  • 8 dl. Vand
  • 5 g. gær
  • ½ dl. Rapsolie fra Mors
  • 1 ts. Salt
  • 1 ts, sukker / knsp. Birkesød
  • ½-1 dl muesli, græskarkerner, solsikkefrø etc……….
  • 4 dl. Speltmel
  • 3-4 dl. Sigtet speltmel.

Fremgangsmåde

  1. Vand, gær og olie røres sammen.
  2. Tilsæt det grove og rør ud – lad dem evt. stå et stykke tid og opløses.
  3. Tilsæt sukker og salt og rør ud.
  4. Tilsæt noget af speltmelet og rør godt. Lad dejen stå lidt (5-10 minutter) og ”sætte sig” – opsluge væsken.
  5. Tilsæt sigtet speltmel og evt. mere speltmel til dejen er lind/plastisk, dvs. slipper skeen, men ikke kan æltes med hænderne.

Dejen stilles i køleskabet i en skål med tætsluttende låg (Tupperware eller lign) og hæver til næste dag, (minumum 8 timer) .

Boller sættes på bagepapir med 2 skeer dyppet i vand, bages i forvarmet (øverste halvdel) ovn på v/ 225 grader i 17-22 minutter indtil de er gyldne og lidt hårde i skorpen.

Dejen kan holde sig op til 4 dage og er faktisk bedst på 2. og 3. dagen.

Kan også bages i 2 forme og skal der hæve til dobbelt størrelse natten over ved stuetemperatur inden de sættes i kold ovn v. 190 grader og bager 45-60 minutter til de slipper formen.